Trimschema Ruwharige Hollandse Herder

       Voor                                                                                   Na

Het plukken van de Hollandse Herdershond Ruwhaar hoeft geen vervelend karwei te zijn; over het algemeen laat de vacht goed los en omdat het een vrij natuurlijk ras is, zonder extremiteiten, is een ingewikkeld model ook niet aan de orde.

 1. Pluk de bovenvacht met de vingers (evt. rubber trimvinger) of een bot trim-mes. Gebruik eventueel krijt als het nodig is. Trim de hond vanaf het achterhoofd, richting de schouders, de rug, de flanken en de dijbenen glad.
 2. Men trimt eveneens de voorborst en de buik zodat de diepte van de borst iets geaccentueerd wordt. Het is niet de bedoeling dat er een “rokje” blijft staan of dat de buik opgetrokken lijkt.
 3. Vergeet niet de nek en de hals te trimmen (alleen de lange haren). De vacht mag niet te glad zijn.
 4. De voorbenen worden rondom geplukt, maar niet zo dat ze kaal worden. Veelal zal het haar rond de ellebogen, polsen en voeten voller zijn en uitsteken. Breng deze netjes op lengte door zorgvuldig te plukken.
 5. De achterbenen mogen rondom worden geplukt; eventueel een miniem randje op de knie laten staan teneinde de kniehoeking aan te geven of te accentueren, maar overdrijf niet! De ‘broek’ uitplukken, maar niet helemaal glad maken.
 6. De staart wordt rondom geplukt (dus geen pluimen of veren laten staan) richting de staartpunt. De haren aan de staartpunt worden tot ± 1 cm recht afgeknipt, waarna men de staart netjes “bijwerkt”. De staart moet kort lijken.
 7. Het hoofd:
  Kam de hele garnituur uit. Pluk de schedel vanaf de wenkbrauwen naar de oren.
  De wenkbrauwen blijven staan. Vervolgens worden de wenkbrauwen en de baard naar voren gekamd. Pluk de wenkbrauwen voorzichtig in model, het haar tussen de ogen en op de neusrug moet blijven staan. Lange en uitstaande haren moeten worden geplukt naar het niveau van de rest van de vacht. De snor en baard mogen niet al te lang zijn en worden ontdaan van slordige pieken.
 8. De oren worden, vanaf de punt gezien, tot een derde kort getrimd. Bij de rest van de oren worden de lange haren geplukt, zodat aan de achterkant van de oren nog haar staat, dus geen volledig glad oor. Besteed aandacht aan de randen.
 9. De kleine haartjes in de oren moeten voorzichtig uit de oren worden geplukt. Vervolgens kunnen de oren, indien nodig, worden schoongemaakt.
 10. De voeten worden netjes rond geknipt en de haren tussen de kussentjes worden weggeknipt.
 11. De haren in de lies mogen worden kortgeknipt, evenals de haren rond de anus.

De Ruwhaar wordt gemiddeld tweemaal per jaar getrimd.

 * foto's: Gijs v.d. Zilverstroom (© E. Raphael)

Geraadpleegde literatuur : NHC.nl